Blog

  • Sorbet z černých malin od naší Péti
    Přes letní prázdniny má dcera Péťa obvykle brigádničí a objíždí se mnou nejrůznější festivaly a cateringové akce. V létě roku 2020 jsme toho ale příliš neměli, tak jsem se rozhodl, že jí začnu zasvěcovat do tajů výroby zmrzliny. Z počátku tedy příliš nadšení neprojevovala protože musela všechny suroviny odvažovat s lékarenskou přesností a smysl pro… Více informací: Sorbet z černých malin od naší Péti
  • Pár zajímavostí
    Věděli jste, že:Nejširší nabídku v počtu více než 800 příchutí měli ve venezuelské Meridě v cukrárně Chromoto? V současnosti je ale kvůli krizi je zavřená.Nejdražší zmrzlina na světě je v Dubaji a kopeček stojí v přepočtu více než 20 0000 korun. Je vyrobená z těch nejkvalitnějších surovin, má vanilkovou příchuť a obsahuje i lanýže a… Více informací: Pár zajímavostí
  • Jak poznat kvalitní zmrzlinu?
    Stále častěji se mne lidé ptají jak poznat kvalitní zmrzlinu. Stěžejní je samosebou chuťový vjem, ale i pouhým okem se dá něco poznat. Já se snažím vždy vyvarovat příliš zářivých barev – jahodová zmrzlina přeci nesvítí jako neon, pistáciová není zářivě zelená ale spíše zeleno – šedá a banánová opravdu nemůže být žlutá. Vše tedy… Více informací: Jak poznat kvalitní zmrzlinu?
  • Jak se řekne zmrzlina?
    Blíží se konec prázdnin a s ním neodmyslitelně i doba dovolených. Možná by Vás tedy mohlo zajímat, jak se nazývá zmrzlina v destinaci kam třeba vyrazíte…. Italské GELATO, chorvatský SLADOLED či anglický ICE CREAM Vás asi nepřekvapí, ale španělské HELADO, turecká DONDURMA a řecké PAGATO by se mohlo hodit. Ti, kteří navštíví Balaton, si objednají… Více informací: Jak se řekne zmrzlina?
  • Víte, že zmrzlina je zdravá?
    Tedy možná ne každá, ale ta naše dělaná z ovoce, vajec a mléka pěkně postaru určitě je!Je bohatým zdrojem vápníku, fosforu a vitamínů A, B6, B12 C, E a K.Konzumace se doporučuje při zánětech hrdla či dutiny ústní stejně jako při léčbě akné. Lidé jsou po ní šťastnější. Nebo jste už někdy viděli někoho kdo… Více informací: Víte, že zmrzlina je zdravá?
  • Chřestová zmrzlina
    Víme, že zmrzlina s chřestem může znít trošku zvláštně, ale věřte, že jako doplněk salátu nebo k teplému slanému koláči je skvělá. Dodáváme jí vždy v období května i do několika pražských restaurací kde jí šéfkuchaři používají právě tímto způsobem. A mimochodem, s jahodovým tataráčkem chutná také velmi dobře.
  • Recept na vanilkovou zmrzlinu
    Tady je jeden historický domácí recept recept na vanilkovou zmrzlinu! Můžete ho stejně jako my vyzkoušet: 1 litr mléka, 12 žloutků,1 celé vejce, 20 dkg cukru a jeden proutek vanilky. Cukr rozmícháme s vejcem a žloutky, postupně přidáme mléko a pak vše postavíme na oheň, kdež za ustavičného míchání vydržíme, až počne zmrzlina houstnouti a… Více informací: Recept na vanilkovou zmrzlinu
  • Rebarbora ve zmrzlině?
    Většina restaurací dnes pracuje se sezónními surovinami. V cukrářstvích to tak úplně pravidlem zatím není, tak jsme si v létě řekli, že to zkusíme. Polovina léta v Česku znamená také nakyslou rebarboru, plnou vitamínů C, B a E. Výroba tradičního rebarborového koláče s máslovou drobenkou a jahodové tartaletky s lehkým smetanovým krémem nebyla pro naše… Více informací: Rebarbora ve zmrzlině?
  • Gelato: Jak to vlastně děláme?
    Trvalo nám to trošku déle, ale konečně je tady….. Vyrobili jsme pro Vás podle tradičních receptů poctivé řemeslné gelato. Dá se samosebou koupit zmrzlinová pasta která se jen smíchá s vodou či mlékem. Nás to ale baví postaru – smetana, mléko, cukr, ovoce, ořechy čokoláda – vážit, měřit, mixovat, pasterovat. Trvá to déle a je… Více informací: Gelato: Jak to vlastně děláme?
  • VĚDĚLI JSTE, ŽE:
    • Porce zmrzliny „zabere“ přibližně 50 líznutí?• Nejoblíbenější zmrzlina na světě je klasická vanilková?• Největší porci zmrzliny vyrobili v roce 1988 v kanadském Edmontonu a vážila 24 tun?• Kornout byl „vynalezen“ v roce 1903 v St. Luis. Zmrzlinářovi prý došlo nádobí a tak poprosil svého přítele pekaře, aby mu zatočil vafle do kornoutů. Tohle řešení,… Více informací: VĚDĚLI JSTE, ŽE:
  • Trocha historie nikoho nezabije 🙂
    Kde vznikla zmrzlina se přesně neví. Některé zdroje udávají Čínu a jiné zase starý Egypt a Řecko. Měla ale podobu ochuceného sněhu či ledu. První průkopníci výroby zmrzliny tak jak jí známe my byli Mongolové. Ti připravovali nápoje z kozího, ale i jačího a velbloudího mléka…. No občas jim to v tamním počasí zmrzlo a… Více informací: Trocha historie nikoho nezabije 🙂